Na ostatnich zajęciach uczniowie klas 8 badali odczyn roztworów i skalę pH. To była lekcja pełna doświadczeń, kolorów i ciekawych odkryć! 🌈
Młodzi chemicy sprawdzali odczyn dobrze znanych substancji z kuchni – wody gazowanej, coli, octu, roztworu mydła oraz wody wapiennej. Do pomiarów wykorzystali uniwersalne papierki wskaźnikowe, a swoje obserwacje starannie zapisywali w kartach obserwacji.
Nie zabrakło też naturalnych wskaźników – uczniowie samodzielnie przygotowali wywar z czerwonej kapusty oraz esencję z herbaty, które pięknie zmieniały barwy w zależności od odczynu roztworu. 🍵🥬
Na zakończenie lekcji odbyła się zabawa z kolorami przy użyciu oranżu metylowego i fenoloftaleiny – laboratorium zamieniło się w prawdziwą tęczową pracownię! 🎨
Udało się również wykonać rekacje zobojętniania 🕵♀️
Chemia może być fascynująca, a nauka – pełna barw! 💙





















